Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Biografija

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  Obavestite me o
budućim koncertima
email:

Bojana Dimković, rođena u Beogradu, vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i predavač. Trenutno je zaposlena na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu i na završnoj je godini izvođačkih doktorskih studija pri kamernom odseku Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Muzikom se bavi od svoje četvrte godine, kao član i solista hora Kolibri, dok klavir upisuje u sedmoj

pri muzičkoj školi Dr. Vojislav Vučković u klasi prof. Aleksandre Joksimović. Prvi solo resital sa delima Baha, Betovena, Šopena i Prokofjeva daje u trinaestoj godini, a ubrzo stiče uspehe na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju nagrade u Beogradu (Petar Konjović), Parizu (Nikolaj Rubinštajn) i Strezi.

Sa svojih šesnaest godina dobija stipendiju za ulazak u prestižnu školu za muzičke talente Persl

(The Purcell School) koja je pod patronatom britanskog Princa Čarlsa. U klasi prof. Rošan Magab na kraju dvogodišnjeg obrazovanja biva primljena na sve četiri muzičke akademije u Londonu, kao i na

tri univerziteta: Kings Koledž London, Mančester i Rojal Holovej. Na akademiji Gildhol za muziku i

glumu (Guildhall School of Music and Drama) je diplomirala na odseku za klavir u klasi prof. Kerolajn Palmer. Master diplome dobija najpre na odseku za kamernu muziku, a potom i na klavirskom odseku (Artist Diploma), oba puta u klasi prof. Čarls Ovena. Tokom školovanja, bila je podržana od strane nekoliko britanskih institucija i benefaktora: City of London Corporation, The Wall Trust, The Gwyn Ellis Bequest, The Sergei Rachmaninov award, The Musicians' Benevolent Fund, The Edith Vogel Bursar, gosp. Norman Hedžis.

 

Učestvovala je u majstorskim radionicama Judžina Astija, Jurija Bašmeta, Robina Boumana, Brodski

Kvarteta, Ijana Bernsajda, Gerija Kupera, Helmuta Dajča, Petra Fojštvangera, Trija Florestan, Kloda Franka, Stivena Gutmana, Rolfa Hajnda, Grejama Džonsona, Mihaila Kazakeviča, Martina Kaca,

Norete Lič, Pamele Lidiard, Malkolma Martinoa, Ronana O'Hore, Nikolasa Parla, Jontija Solomona, Dejvida Strejndža, Fu Conga, Olivera Vebera, Endru Vesta...

 

Prvi Feloušip (Fellowship) na istoimenoj instituciji dobija tokom 2007/08 godine kada aktivno sarađuje

u nastavi kao pijanista i korepetitor, posebno na odseku za solo pevanje i odseku za kompoziciju. Interes za stare instrumente (čembalo i fortepiano) se javio još u ranim godinama studija tako da je postdiplomske studije upisala 2008. godine kod prof. Karol Ćerasi (čembalo i fortepiano) i kod prof. Džejmsa Džonstona (šifrovani bas). Nakon dobijanja treće nagrade na Brodvud (Broadwood) takmičenju za čembaliste, dobija svoj drugi Fellowship, ovoga puta na odseku za istorijsko izvođenje, tokom koga je, između ostalog, angažovana kao čembalista i korepetitor na projektima i majstorskim kursevima Eme Kirkbi, Pavla Beznosijuka, Gordana Nikolića, Džejn But, Lorensa Kamingsa, Ronalda Brautigama i Ejmona Dagana (ansambl The Sixteen).

 

Prirodna naklonost prema kamernoj muzici i ansamblu je bila izražena još od malih nogu, ali se prvi visoki rezultati u ovom polju dostižu tokom studija, pre svega kada je Bojana dobila Henri Ričardson nagradu za korepetitore od strane poznate britanske institucije koja podržava mlade talente. Takođe, bila je finalista na još dva velika takmičenja međunarodnog karaktera: Royal Overseas League i Ketlin Ferije (Vigmor Hol). Njene aktivnosti u sferi kamerne muzike i kontinuo sviranja se odražavaju u saradnji sa velikim brojem ansambala i pojedinaca. Skorije kolaboracije u zemlji uključuju projekte sa Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Ansamblom Metamorfozis, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom, Trijom Agape, i sa pojedincima: Ljubišom Jovanovićem, Sandrom Belić, Katarinom Jovanović, Vesnom Stanković, Marijom Špengler Marković, Draganom Radosavljevićem, Nedom Hofman, Sašom Mirkovićem, Natašom Stanojević, Andrejom Jovanićem, Đorđem Miloševićem i tako dalje.

 

Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima The Nightingale Trio (koji je nastupao širom Engleske i Republike Irske), The Early Music Experiment (grupa perspektivnih umetnika i kompozitora koja se bavi programiranjem rane i barokne muzike sa savremenom) i baroknim ansamblom The Musicians of London Wall. Izdvajaju se i saradnje sa Timom Torpom, Derekom Veltonom, Rebekom

van den Berg, Hjun E-Li, Frensisom Kefordom, Andri Vitovičem, Lenard Šrajberom, Luizom Sparks, Sarom Vilijamson, Vladimirom Voltamom, Ivanom Ćetković, Emili Bejns, Aleksisom Benetom.

 

Koncertni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se oni u Vigmor holu, Rojal festival holu, Sent džon smit skveru,

Sent martin d fildsu, Bakingemeskoj Palati, Sadark katedrali, kao i oni u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Skupštini grada Beograda, Sali beogradske filharmonije, Novosadskoj sinagogi. Pojavljuje se na festivalima Čeltenam, London City, Oxford lieder, Tudeley, Hampstead/Highgate, Stiv Rajš, Hendl, a od domaćih na BUNT-u, BEMUS-u, BELEF-u, NOMUS-u, Međunarodnom Čelo Festu, KozArt-u, Festivalu rane muzike, Festivalu čembala.

Bojana je učestvovala u brojnim radio i televizijskim emisijama, a njeni nastupi se prenošeni na Radiju Beograd 1, Radiju Beograd 2, zatim RTS 1, RTS 2 i RTS Digital televizijskim kanalima.